PDL (Praktijk Diploma Loonadministratie)

 • Translation in English

  Voor wie is deze opleiding bestemd?
  Praktijk Diploma Loonadministratie (PDL) is bedoeld voor iedereen die (mede)verantwoordelijk is voor de uitvoering en/of controle van de salarisadministratie. Denk hierbij aan medewerkers van administratie- en accountantskantoren, accountants, belastingadviseurs, medewerkers financiële administratie en HR-medewerkers.

 • Doel
  Naast het opdoen van theoretische kennis op het gebied van loonbelasting, sociale verzekeringen en Arbeidsrecht, je leert verschillende loonberekeningen te maken en te controleren. Je krijgt ook vaardigheden en inzicht in uitkeringsapplicaties die relevant zijn voor de HR-, Payroll- en Finance-processen.

 • Onderwerpen/Modules
  – Loonheffingen niveau 4
  – Arbeidsrecht & Sociale Zekerheid niveau 4
  – Personeel, Organisatie & Communicatie niveau 4

 • Voorkennis
  PDL wordt gegeven op MBO+ niveau. Er is geen specifieke voorkennis vereist voor de training, maar enige kennis van of ervaring met Nederlands belastingrecht, sociale wetgeving en arbeidsrecht maakt het gemakkelijker om de training te volgen.

 • Lesmateriaal
  – Theorie- en opgaveboek Loonheffingen voor PDL
  – Theorie- en opgavenboek Arbeidsrecht & Sociale Zekerheid voor PDL
  – Theorie- en opgavenboek Personeelsorganisatie en Communicatie voor PDL
  – Online opgaventrainingsplatform van de uitgever van de PDL-boeken
  – Online examentraining van de uitgever van de PDL-boeken
  – Handboek Loonheffingen van de Belastingdienst
  – De Kleine Gids voor Nederlandse Sociale Zekerheid
  – De Kleine Gids Arbeidsrecht
  – Phileas80 reader

 • Duur van de opleiding
  – 78 uur (inclusief 2 uur examentraining per module).

 • Studiebelasting
  Naast deelname aan de lessen wordt er van je verwacht dat je de lessen voorbereidt door thuis de stof te bestuderen en de oefeningen te maken. Afhankelijk van je kennisniveau is de studiebelasting gemiddeld 8 uur per week. Naast een goede inzet is studiediscipline een vereiste om deze cursus met succes af te ronden.

 • Examen
  Elke module wordt afgesloten met het landelijk erkende examen van de Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens. Vanaf september 2023 kunnen deelnemers examen doen in het Engels met behulp van het handboek Withholding tax van Phileas80. Met het PDL-diploma kun je je bij het NIRPA registreren als gecertificeerd salaris professional en kun je de titel RSa voeren.

 • Vervolgopleiding
  Vakopleiding Payroll Services (VPS)

Get in touch!

Our specialists are ready to help you.